Alapkőletétel

 

A 2021-es év során már számos előkészítő munka, tervezés és beszerzés megvalósult az Akvamarin projekt kapcsán melynek eredménye, hogy 2022 tavaszán megkezdődnek a projekt kivitelezési munkái. Ezt a mérföldkövet Társaságunk 2022. március 18-án egy alapkőletétellel ünnepelte meg.

 

E jeles eseményen Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy a kardoskúti üzem sokéves fejlesztése során most egy újabb mérföldkőhöz érkezett ezzel az alapkőletétellel. A hidrogéntechnológiai rendszer kiépítése lehetőséget ad munkahelyek megtartására, továbbá a hidrogénalapú energiatárolásba belépve hosszú távú jövőképet kapunk.

 

Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy az ország földgázhálózatán szállíthassák a hidrogénnel kevert földgázt, ezzel is hozzájárulva az ország energetikai és klímacéljainak eléréséhez.

 

Bertalan Zsolt, az MVM csoportszintű technológiai innovációs igazgatója kiemelte, hogy az MVM Csoport 2030-ra a karbonmentes hidrogénelőállítás központi szereplőjévé kíván válni.

 

Prof. dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében elmondta, hogy Magyarország a hidrogéntárolásban kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezik. Országunk energiaszükséglete folyamatosan nő, ezért is jelent mérföldkövet ez a projekt, mely komolyan meghatározhatja a jövőnket.

 

2022 májusában indul az Akvamarin projekt kivitelezési szakasza, melyet követően a próbaüzem várhatóan a jövő év legelején kezdődhet meg.

 

Az alapkőletételről készült fotókat az alábbi linken érhetik el:

 

Galéria